tirsdag 24. mai 2011

Østerby (Autiomäki)

Troya i Svarttjernsbrakka.

. Den første ferieuka i 2008, tok jeg med meg eldstejenta og tok 3 dager på Skogen. Jeg ville sjekke ut de andre tjerna der inne. Vi hadde flaks og fikk nattely i Svarttjernsbrakka. Det var et fantastisk vær og det vaket! Jeg fikk fin fisk i tjernet, men slapp dem ut igjen. Jeg hadde en plan om å ta med resten av gjengen oppover i de siste ferieukene, så jeg regnet med at vi ville få fisk nok da.
De to neste nettene lå vi i Holmetjernsbrakkan mens vi utforsket tjerna omkring. Fikk feit ørret i alle, men de ble satt pent tilbake for å få lagt på seg noen gram til vi skulle komme tilbake.

Dronninga av Holmetjern.

Vel hjemme igjen bestemte vi: Sambaen, og tre bikkjer, at vi skulle leie hytta til fiskeforeningen en ukes tid. Som sagt så gjort. Eneste skjær i sjøen var at hytta var bortleid! Men... kontaktpersonen spurte om vi var interessert i å leie et torp han hadde innpå Skogen. Og det var attpå til billigere enn hytta! Klart vi var interessert...
Vi pakket pikkpakket og dro avsted. Godseier'n var en likandes kar som vi kom godt overens med. Han forklarte at det ikke var hverken strøm eller vann på gården og utedass i låven. What's the problem??
Vi satte oss i bilen og fulgte etter ham en snau mils vei inn i Skogen. det gikk en privat bomvei opp til gården. Vi var rimelig spente da vi skimtet noen hus mellom trærne, og det var perfekt!


Gamle Fanter'n og Pia ved Østerby.
Østerby, eller Autiomäki som er det originale navnet, er et relativt stort torp på 250 mål. De eneste bygningene som står igjen, er hovedhuset og låven. Forøvrig Finnskogens største! (tror jeg)

Østerby.
Vi ble forelsket med en gang. Skogen sto tett og fin rundt husene og noen få åkerlapper som ikke har grodd igjen. Stillheten var god for hodet. Kun fuglesang brøt stillheten... Deilig! Inne var det god plass til alle. All matlaging måtte foregå på en god gammel vedovn og det var hundre meter til brønnen. Eneste lyskilder var  stearinlys. Igjen: Perfekt.
Da vi etter nesten en uke dro ned til Godseier'n og spurte om å få leie en uke til, var det noen som ble en smule lange i trynet. Det var nemlig ikke alle som hadde trodd at vi som var byfolk orket det primitive livet der inne.
Det ble to fine uker på bruket. Eneste ulempen var at finværet forsvant og vi fikk to uker med regn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar