lørdag 28. mai 2011

Tre uker i juli

Valget av feriested var ikke veldig vanskelig det året. Det måtte bli Østerby og Skogen. Vi fartet rundt og storkoste oss. Det ble særdeles mye fiske, men jeg skal bare ta med et par stykk pornofisk her.
770&990 gr!
Vi hadde blitt særdeles godt kjent med vertskapet vårt i løpet av den tiden vi hadde vært der, og de hadde stadig lurt på om vi ikke ville være med til Stocktjärn. Det er et pit&take vann som ligger like innenfor svenskegrensa ved Mittandersfors. Så vi ble med dit en kveld. Det var Godseiern&Sønn og madamen og jeg. Stocktjärn er faktisk et flott vann. Det bar pregav at det var godt besøkt, og det var flere andre der når vi kom. Vel, vi rigget oss til med mark og flue. Jeg husker ikke hvem som fikk den første, men tror det var fruen som fikk en regnbue på nærmere kiloen. deretter var det min tur. Samme størrelse. Så var det madamen igjen, og så meg igjen. De to andre fikk ingen.....

Lystjern ble utforsket i den tiden. En av jentene har den stygge uvanen at hun skal ta fiskestanga og hun bråker så det holder for å oppnå det. Av den grunn gikk vi gjerne til litt avsidesliggende vann hvor vi kunne være alene. Lystjern er ett av de.
Jeg lærte meg fisken vandringsmønster og hvor de likte å stå, og fikk fisk så det holdt. Alt ble selvfølgelig ikke tatt opp, men en del ble det. Vi fikk heldigvis låne fryserplass hos Godseiern.
Jeg skal fortelle om en litt syk opplevelse fra Lystjern.

I nordenden er det en torv som man må gå på noen stokker for å komme ut til. Vel ute er det fast og fint å stå. Jeg hadde funnet et par bordstumper som jeg satte beina på stolsekken på. det går stor fisk utenfor torva, og ved å sitte var jeg ikke så synlig for fisken.
 En dag gikk jeg ut dit og satte meg ned. Hadde kjøpt meg  ny stang til ferien, Fenwick Ironfeather II 9,5 fot kl. 5. Jeg bruker normalt lange hjemmelagde fortommer,så jeg løsnet flua fra ringen den var festet i, viklet løs fortommen og vippet den ut på vannet for lettere å dra snøra av snella. Flua landet en drøy stanglengde fra meg. Jeg hadde begynt å dra kastesnøret av snella da flua ble borte i et jævla plask. det ble mye armer ogbein før jeg fikk gitt en form for tilslag. Hadde neppe noen forventing om at fisken skulle være på, men det var den. Så kom sjokket! Fisken dro rett ut i en jævla fart og snøret forsvant av snella som dugg for sola.. Himmel... Hva var dette? Bever?? Hele kastesnøret forsvant rett ut i løpet av et utras. Jeg fikk igjen pusten og fikk stoppet faenskapet. Satte press og det gikk fram og tilbake en stund. Hadde den ganske langt inne, men den dro ut igjen som om ingenting hadde skjedd. Etter mye om og men kom den inn. Da oppdaget jeg hva som hadde skjedd. fisken var ikke så veldig stor, men flua hadde festet seg i halerota! Dermed hadde den ingenting som hindret den i å dra avgårde. Etter x-antall minutter var den klar for håven. det var en flott fisk, men ikke den kjempen jeg trodde det var når den dro avgårde.

970 gram!

En annen minneverdig fisk, sto lenger sør i tjernet. Jeg hadde funnet ut at de gikk langs land på vestsiden om natta og de ble gjerne der, ganske så nærme land, utover dagen.
en dag gikk det noen og koste seg med nattens nedfall av innsekter. Jeg satte på en vinner, flyvemaur.
Kaste på skrått ut fra land og lot vinden og småbølgene føre flua innover. Da flua var så nærme at jeg var klar for å løfte den opp, ble den tatt i et stille sipvak. Tilslaget var perfekt, og fisken tok av og dro ut på dypt vann. Denne var større enn jeg hadde forventet tatt i betraktning at den nesten sto på land. Det ble noen heftige minutter mens jeg prøvde å holde dn unna alt som var av røtter og kvist som lå i vannet. det gikk bra og jeg fikk håvet den. den var virkelig feit. Jeg var spent da jeg veide den, og jaggu.... det var ny pers! 1140 gram!
























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar